post

Konstant stress och överväldigande känsla, som skuldbördor är smärtsamt och frustrerande. Att bara bli av med tyngden på dina axlar gör det värt att bli av med skulden.
Men det finns också en hel del andra belöningar som kommer med att bli skuldfri. Problemet är att många av dessa belöningar inte visas förrän du har gjort allt det hårda arbetet och komma ut i andra änden.
Så hur gör du för att hålla dig motiverad längs vägen innan du hamnar på den goda sidan? Här är några tips för att hålla dig igång.

  1. Skapa en budget som fungerar

Betala inte dina skulder slumpmässigt, så som de kommer. Och hoppas inte bara att du får en befordran och lön, som kan tillåta dig att börja betala mer än minimum.
Gör istället en konkret skuld-betalningsplan. En plan som kommer att kräva uppoffringar i dag, för att uppnå en nivå av frihet och ekonomisk trygghet i framtiden.
Skapa en budget, som kommer att göra att du lever under dina tillgångar, och inte över dem. Idealet bör din livsstil inte tillåta dig att spendera mer än vad du tjänar.

2. Gör din forskning

Detta är en del förberedelser, en del psykologi. Att veta att din strategi för att komma ur skuld är en som är backad av experter är inte bara smart, det är stärkande.
I de stunder när du verkligen kämpar för att hålla fast vid din plan, kan du börja med att försöka övertyga dig själv att din plan var orealistiskt ändå.
Men om du vet att din skuldbetalnings-strategi skapades först efter omfattande forskning och råd som visat sig fungera av finansiella experter, kommer det att vara svårt att använda det som ursäkt.
Din plan är realistisk. Den är genomförbar. Du behöver bara komma igenom denna tuffa stund och hålla dig vid den.

3. Visualisera ditt mål

Närhelst du känner lusten att spendera när du egentligen ska sätta pengar åt sidan för din skuld, kan det vara svårt att hålla sig till ditt mål. Stäng dina ögon. Ta ett djupt andetag. Och visualisera det ögonblick då du äntligen är skuldfri.
En hel del av oss kan bli riktigt absorberade av nuet. Och en massa av anledningarna till att vi inte har extra kassaflöde för att betala av våra skulder på grund av att vi spenderar pengar på vad vi vill ha just nu.
Men om du fokuserar på att få vad du vill ha i framtiden i stället för just nu, kommer du faktiskt att kunna göra dessa saker.

Visualisera hur mycket mer tillfredsställelse du skulle du få ut av de saker du köper, att veta att du inte kommer hamna i skuld för att du köper dem. Spara till en dyr bil du vill ha och köp den med kontanter istället för att ta ännu ett lån utan kreditupplysning.

Sanningen är… att bli av med skuld kommer att kräva viljekraft. Men den goda nyheten är att det finns sätt att få fart på din viljekraft.

Du måste hitta de saker som verkligen motiverar dig. Och, viktigast av allt, du behöver spendera tid på att verkligen drömma om ditt liv utan skuld.

Låt det inte bara stanna som ett abstrakt mål. Ha detaljerade idéer om exakt vad det innebär för dig att vara skuldfri. Gör sedan en konkret budget som kommer att få dig dit.

Och i mellan dessa två saker, använd trick som appar, webbplatser som Pengaro och andra användbara verktyg för att hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.